Móda ženy

Reserved predstavuje limitovanú kolekciu Brodka

Odvážna, dokonca vyzývavá, ale nositeľná – limitovaná kolekcia BRODKA x RESERVED je kombináciou dvoch zdanlivo protichodných štýlov: extravagancie a ležérnosti. „Nemali sme žiadne limity“, priznávajú tvorcovia kolekcie – a to skutočne vidieť z veľkého rozsahu, s akým pristupovali k strihom, originálnym potlačiam alebo k výberu tkanín s prírodnými materiálmi, akými sú alpaka, vlna, hodváb, organická bavlna a obzvlášť šetrné k životnému prostrediu materiály ako NAIA TM a LENZING TM ECOVERO TM, ktoré vynikajú z hľadiska ochrany životného prostredia.

V kolekcii, ktorá je k dispozícii online od 28. septembra, prešívané kabáty a peleríny sprevádzajú oversize obleky, zatiaľ čo úplety v grafických vzoroch a dekonštruované bundy sa všetky uchádzajú o pozornosť. Rovnako ako v práci Brodky – tu nie je priestor na klišé. Ak tričká – tak vyšívané; tepláky – spárované so svetrom s abstraktnou potlačou. Existujú aj šaty: základné a, ako hovorí ich spoluautorka, veľkolepé. „Mojím snom bolo vytvoriť oblečenie, ktoré som nenašla v obchodoch a ktoré by som rada nosila sama“ – priznáva Brodka.

Kolekcia bola šitá výlučne v Európe, väčšinou v Poľsku. Umelkyňa sa podieľala na každej fáze svojho vzniku, vrátane výberu konkrétnych tkanín. „Začali sme definovaním všeobecného konceptu, potom som vytvorila moodboardy so svojimi fascináciami: od ľudových odkazov po marocké koberce alebo voľné asociácie súvisiace s cestovaním, mojim dospievaním a umeleckými inkarnáciami, podľa ktorých ma publikum mohlo poznať,“ hovorí umelkyňa.

Prvým výsledkom práce boli outfity, ktoré sa objavili vo videách k novému albumu Brodka – „Brut“. Oblek akoby požičaný z mužského šatníka, ktorý sa objavil v klipe k „Game Change“, je hravou záležitosťou a odmietaním rodových stereotypov. Bol zaradený do konečnej kolekcie v nezmenenej podobe. Sivý trenčkot z videa „Hey Man“ bola upravený zmäkčením línie ramien a pridaním asymetrie.

Inšpiráciou pre album aj pre kolekciu bol brutalizmus – architektonický štýl, ktorý triumfoval v Poľsku v 60. a 70. rokoch minulého storočia a ktorý spôsobil, že budovy bez okolkov dominovali okoliu. V kolekcii sa prejavuje odvážnymi strihmi, ale aj detailmi úpletu, ako v svetríku so vzorom odrážajúcim rytmus okien ponurých budov. Grafický charakteristický rys a vlajková potlač kolekcie sú zase priamou inšpiráciou z motívu vĺn prítomného v novom albume a obraze umelkyne.

V bohatej farebnej palete sú tlmené pomarančové a žlté farby sprevádzané pastelovými ružovými a purpurovými; zatiaľ čo návrhári nastavili hnedú a gaštanovú farbu proti živej

modrej. Čierna sekvencia kolekcie je „kapsula v kapsule“, ako ju sama umelkyňa nazýva, a príklon ku jej obľúbeným japonským umelcom – odtiaľ pochádzajú aj prvky inšpirované kimonom.

Štýly v kolekcii môžu byť vrstvené a sú multifunkčné. Rozopnutím rukávov sa kabát zmení na vestu, nohavicové nohavice sa dajú prispôsobiť a zapnúť opaskom na úzky alebo široký efekt, pričom sako s geometrickým strihom je možné nosiť ako blúzku alebo ako vrchný odev. V skutočnosti je zbierka viacrozmerná – v doslovnom aj prenesenom zmysle slova.

Kolekcia dostala samostatnú, koherentnú značku. Exkluzívne na tento účel boli vytvorené žakárové podšívky, ako aj špeciálne gombíky, neobvyklé štítky a visačky – to všetko s tematikou vĺn.

Najnovšie vydanie kolekcie RESERVED sprevádzalo fotenie Barteka Wieczorka. Dejiskom bol komplex budov Espai Verd vo Valencii. Betónový komplex doplnený o sviežu zeleň dotvára avantgardný charakter tohto jedinečného RESERVED návrhu na aktuálnu sezónu. Autorkou stylingu je Ewelina Gralak a modelka – nikto iný ako samotná Brodka.

Limitovaná kolekcia BRODKA X RESERVED je k dispozícii online na www.reserved.com.