Móda ženy

Očarujúca jarná móda

Na jednej strane nostalgická, na strane druhej – pevne zasadená do modernej reality. Návrat k tradíciám, ale nevyhýbať sa technologickým experimentom. Jarná kolekcia Reserved spája dva svety a kontrastné javy sa miešajú v očarujúcej estetike. 

Kľúčom k jarnej kolekcii Reserved je vzájomné prelínanie sa rôznych štýlov, trendov a dokonca aj svetov. Skutočný priestor sa stretáva s virtuálnym, kovové textúry s háčkovaným pletením. Dokonca aj mramorovaný vzor, charakteristický pre tradičný florentský papier, prešiel metamorfózou, aby sa dal použiť na šatách aj na LED doskách, ktoré tvoria pozadie tejto mimoriadnej kolekcie. Dizajnéri Reserved prevzali nedávno módny štýl Y2K, charakteristický pre prelom tisícročí. Vtedy – podradný a dosť naivný. Dnes – modernizovaný, bez zbytočných prvkov, vážnejší a bližší k high fashion. 

Vracajú sa asymetrické šaty na ramienka, krátke topy a košele so zaväzovaním nad pásom. Nohavice sa smerom nadol rozširujú a k nim ladiace pletené blúzky presahujú cez boky do tuniky. Nechýbajú džínsové uniformy – tu doplnené krátkou korzetovou vestou so zapínaním na háčiky – a trblietavé kabáty, nohavice a bundy z umelej kože. Kolekcia obsahuje pokoj a „meditatívne“ vzory. Farby na látkach a úpletoch splývajú, ako pri spomínanom mramore, ktorý vytvára efekt rozliatej, nepresne namiešanej farby alebo v prechodoch, viac či menej geometrických, v nepravidelných cikcakoch alebo zaoblených veľkých škvrnách. Na detailoch záleží: volániky vo švíkoch, zaväzovanie na šnúrku, tunely regulované stuhou, vďaka ktorým môžete šaty skrátiť či predĺžiť alebo experimentovať s podobou kabáta. 

Kolekciu sprevádzajú výrazné doplnky: plisované tašky v červenej a námorníckej modrej, šiltovka a sandáliky z froté, bagetky typické pre Y2K na krátkej retiazke či ťažké topánky, ktoré sú hybridom mokasín a čižiem. 

Veľkú úlohu zohráva samotná textúra materiálu: od háčkovania, kombinujúceho rôzne radostné farby, cez metalické so striebornou niťou, či holografické v podobe fólie pokrývajúcej materiál žltých šiat. Pletené väzby vedľa hladkej umelej kože, džínsovina s výraznými diagonálnymi pruhmi vedľa pokrčenej látky modrého kabáta – celok je viacrozmerný, pestrý, no zároveň ucelený a konzistentný. Materiály boli vybrané tak, aby pôsobili digitálnym dojmom. Zrazu sa neskutočné stretáva s hmatateľným a je len na zákazníkovi, ktorú možnosť si zvolí. 

Fotografie kolekcie nafotil Mateusz Stankiewicz. V pútavej scenérii, ktorú pripravila Ania Witko, LED svetlá z obrazoviek navyše zdôrazňujú neskutočnú atmosféru projektov. Je to hra svetiel, farieb a vzorov, ktorá prináša na myseľ otázku, či to, čo vidíme, je skutočné alebo je to len časť našej fantázie. 

Kolekcia je dostupná v predajniach Reserved a online na reserved.com.